Συχνές ερωτήσεις

Πως διαχωρίζονται το μετάξι και οι υπόλοιπες υφάνσιμες ύλες;

Οι υφάνσιμες ύλες διαχωρίζονται σε φυσικές και τεχνητές. Από αυτές παίρνουμε λεπτές ίνες, κατάλληλες για την κατασκευή των υφασμάτων και των νημάτων. Οι κυριότερες από αυτές είναι : 

Για τις  φυσικές υφάνσιμες ύλες :

*Οι  φυτικές (βαμβάκι, λινό, κάνναβη, ραμί, κλπ.)

*Οι ζωικές (μετάξι, μαλλί, κασμίρ, καμηλό, μοχαίρ, κλπ.)

* Οι ανόργανες (αμίαντος) 

Για τις τεχνητές υφάνσιμες ύλες :

*Τα φυσικά πολυμερή (ραιγιόν, καουτσούκ, μερινόβα κλπ.)

* Τα συνθετικά πολυμερή (ναϋλον, περλόν, λύκρα, ακριλαν, βινυόν, τρεβίρα, πολυαιθυλένιο) 

Από όλες αυτές τις ίνες, το μετάξι θεωρείται παγκόσμια η πιο πολύτιμη.


Ποια είναι η ιστορία του μεταξιού;

Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με κινέζικες ιστορίες και μύθους. Σύμφωνα με τον μύθο, την τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα ανακάλυψε συμπτωματικά η αυτοκράτειρα Σι-Λινγκ-Τσι το 2690 πΧ. 

Από τότε άρχισε η ανάπτυξη της μεταξουργίας στην Κίνα. Τέχνη που έμεινε μυστική για 20 περίπου αιώνες. Η εξάγωνη των αυγών του μεταξοσκώληκα απαγορευόταν αυστηρά. Οποιοσδήποτε αποκάλυπτε τα μυστικά της σηροτροφίας αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου. Επιτρεπόταν μόνο η εξαγωγή κατεργασμένων νημάτων και υφασμάτων. Η Ιαπωνία, οι Ινδίες και η Περσία ήταν κέντρα εμπορίας του εξαγόμενου μεταξιού. 

Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.) το μεταξωτό ύφασμα έγινε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος μάλιστα έστειλε φούσκες στον δάσκαλο του Αριστοτέλη θέλοντας να μάθει τα μυστικά του μεταξιού, χωρίς αποτέλεσμα. 

Από το 100 π.Χ., οι Κινέζοι έμποροι άρχισαν να εξάγουν μετάξι στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ταξιδεύοντας με καραβάνια για καμήλες και μουλάρια ακολουθούσαν ένα δίκτυο από μονοπάτια που συνδέονταν με οάσεις. Ξεκουράζονταν στο Καραβάν Σεράι, που υπήρχε στην διαδρομή. Όταν επέστρεφαν στην Κίνα, έφεραν προϊόντα πολυτελείας, όπως γυαλί, πολύτιμες πέτρες, και ειδήσεις από τον έξω κόσμο. Οι Κινέζοι έμποροι ξεκινούσαν από την κινέζικη πρωτεύουσα και κατέληγαν στην Αντιόχεια, στην Μέση Ανατολή, έχοντας διασχίσει τις ερήμους και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας. 

Στα ρωμαϊκά χρόνια συνεχίστηκαν οι εισαγωγές κατεργασμένης και ακατέργαστης σινικής κλωστής και έτοιμων υφασμάτων. Οι πηγές μαρτυρούν ότι την περίοδο αυτή το μετάξι είχε τεράστια αξία, ίση με αυτήν των πολύτιμων λίθων και του χρυσού. Ο αυτοκράτορας φορούσε αποκλειστικά πορφυρή μέταξα, ενώ μεταξωτά ενδύματα φορούσαν οι αξιωματούχοι του κράτους και μερικοί ευκατάστατοι ιδιώτες. 

Στην Ευρώπη εισάχθηκε για πρώτη φορά στο Βυζάντιο στα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού, όπου δύο καλόγεροι, γυρνώντας από μια ιεραποστολική περιοδεία στην Κίνα το 554 μ.Χ., έφεραν μαζί τους κουκούλια μέταξας κρυμμένα στα ραβδιά τους, γιατί απαγορευόταν η εξαγωγή τους.Τι είναι το μετάξι;

Το μετάξι είναι μείγμα δύο πρωτεϊνών. Η μία από αυτές ονομάζεται φιβροϊνη, αποτελεί το 75% της ίνας και βρίσκεται στο κέντρο της. Η άλλη ονομάζεται σερικίνη ή μεταξόκολλα, αποτελεί το 25% και περιβάλλει τη φιβροϊνη. 

Ποιες είναι οι ιδιότητες του μεταξιού;

i) Φυσικό προϊόν

Το μετάξι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που παράγεται από ένα ζωικό οργανισμό, χωρίς κανένα απολύτως χημικό. 

ii) Απαλότητα

Τα παράλληλα στρώματα πρωτεΐνης στην ίνα του μεταξιού το κάνουν πολύ απαλό, έτσι ώστε όχι μόνο να μην ερεθίζει το δέρμα αλλά να είναι και πολύ ευχάριστο στην αφή. 

iii) Απορροφητικότητα

Το μετάξι παραμένει στεγνό ακόμα και αν έχει απορροφήσει το 30% του βάρους του σε νερό, γι' αυτό και έχει πολύ καλή συμπεριφορά στον ανθρώπινο ιδρώτα. 

iv)Είναι Αντιαλλεργικό

Οι γιατροί συστήνουν μεταξωτά ρούχα, σεντόνια κλπ. σε όσους έχουν δερματολογικά ή αλλεργικά προβλήματα. 

v) Είναι μονωτικό

Το μετάξι έχει πολύ καλή συμπεριφορά στη θερμότητα όντας άριστο μονωτικό και έτσι τα μεταξωτά ρούχα είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. 

vi) Αντανάκλαση

Η τριγωνική δομή της ίνας του μεταξιού την κάνει να λειτουργεί σαν πρίσμα και να αντανακλάει ένα πολύ λαμπερό και «καθαρό» χρώμα.
Πώς ξεχωρίζουμε το μετάξι;

Δύο εύκολοι τρόποι να διακρίνουμε το μετάξι είναι: 

1. Καίμε ένα μικρό κομμάτι μεταξωτού υφάσματος οπότε βγαίνει δυσάρεστη οσμή σα να καίγεται τρίχα και σχηματίζεται μια σφαιρική μπαλίτσα στάχτης που εύκολα σπάει σε σκόνη. 

2. Κομμάτι μεταξιού τοποθετείται σε θερμό διάλυμα καυστικής σόδας ή ποτάσας, όπου διαλύεται.


Πώς πλένω τα μεταξωτά προϊόντα;

Για πλύσιμο μεταξωτού προϊόντος συμβουλευτείτε πάντα την ετικέτα του ρούχου.

Μεταξωτά με οδηγία «Μόνο στεγνό καθάρισμα» δεν πρέπει να πλένονται.

Επιπλέον, όταν πλένετε μεταξωτά με έντονο χρώμα υπάρχει κίνδυνος να «βγάλουν».

Οπότε πλένετε τα μεταξωτά που μπορούν να πλυθούν, σε χλυαρό νερό στο χέρι, με απορρυπαντικό για ευαίσθητα ή μάλλινα ρούχα.

Σιδερώνετε με ζεστό σίδερο, όσο το ύφασμα είναι ακόμη ελαφρά και ομοιόμορφα νωπό.
Πώς αποθηκεύω τα μεταξωτά προϊόντα;

Το μετάξι είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από έναν ζωικό οργανισμό. Πρέπει λοιπόν, να είναι ελεύθερο να αναπνέει κατά την αποθήκευση του. Αποφύγετε να το αποθηκεύσετε μαζί με την συσκευασία του.

Έχουν τα προϊόντα μας πιστοποίηση ελληνικής προέλευσης;

Η μεταξουργία Τσιακίρη προσφέρει πιστοποιημένα είδη από τον ΕΟΜΜΕΧ.

Ο ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) ήταν ελληνικός δημόσιος οργανισμός, με στόχο να προωθήσει και να στηρίξει την εθνική βιοτεχνία και χειροτεχνία.

Παραγωγή ειδικής παραγγελίας

Έχετε κάποιο σχέδιο και θέλετε να το κάνετε μαντήλα ή φουλάρι? Επιθυμείτε να τυπώσετε το λόγκο σας σε μια γραβάτα ή μία εσάρπα? Η χρήση ψηφιακής εκτύπωσης, μας καθιστά εφικτή τη δημιουργία ειδικής παραγγελίας για οποιαδήποτε σχέδιο. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι το ύφασμα στο οποίο θα γίνει η εκτύπωση να είναι 100% μεταξωτό, και η ανάλυση του αρχείου προς εκτύπωση τουλάχιστον 300dpi. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος, στείλε μας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Μεταξουργίας Τσιακίρη θα επικοινωνήσει μαζί σας για περεταίρω πληροφορίες.


Όμορφοι τρόποι να δένετε τα μεταξωτά σας αξεσουάρ